• 10-suikerfabriek
  • 11-epdm-lastafel
  • 12-kleuren
  • 13-delaval

‘Het is tenslotte ook een feestje’

‘Van Sukerbiet tot ondernemend Lemelerveld’ is het motto van de komende open bedrijvendagen in Lemelerveld. Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 maart opent een veertigtal leden van de Ondernemers Vereniging Lemelerveld de deuren voor het publiek. Het is de vijfde editie van de open bedrijvendagen in het Sukerbietendorp. “En met een bredere insteek en meer deelnemers dan ooit”, vertellen Edwin van Dijk en Rudie Knobben namens de organisatie.

Dat is mede te danken aan het gegeven dat de organisatie van het evenement deze keer anders vorm gegeven werd. “Bij eerdere edities werd de kar vaak getrokken door een kleine club”, vertelt Edwin. “Nu hebben we een speciale commissie van acht leden in het leven geroepen. Naast Rudie en mij bestaat die uit Marcel Reimink, Gerben Krukkert, Ronnie Duteweerd, Gerard Harmsen, Niels Schoorlemmer en Marcel Zwakenberg. Door de taken goed te verdelen, kun je veel meer. Dat heeft dan ook voor nog meer enthousiasme en deelname gezorgd.”

Uitgebreid programma met activiteiten

Vrijdag, zaterdag en (soms) zondag gaan de deuren van de ruim veertig deelnemers open. “Je hebt met ondernemers te maken, dus we weten zelf nog niet eens wat er precies allemaal gaat gebeuren”, vertellen Edwin en Rudie lachend. “Sommigen laten het bijvoorbeeld afhangen van het weer. Het is in elk geval zeker dat er op het Kroonplein allemaal extra activiteiten voor jong en oud zullen zijn. Als de weersomstandigheden goed zijn, verwachten we een heel groot randprogramma. Het is tenslotte ook een feestje.

Van alles te zien en te doen dus in het dorp en op ‘t Febriek. Een lijst met de deelnemende bedrijven vindt u elders op deze site. En wellicht dat een bezoekje aan de open bedrijvendag op zaterdag ook gecombineerd kan worden met een kijkje bij de grote brandweerkorpsenwedstrijd die die dag op verschillende locaties in en om Lemelerveld plaatsvindt en waaraan maar liefst 24 teams meedoen.

Saamhorig

Het saamhorigheidsgevoel is één van de grote krachten van de leden van de OVL. Dat uit zich niet alleen in de organisatie van de open bedrijvendagen. Zo werken de ondernemers samen op het gebied van afvalinzameling, beveiliging, onderhoud en energie-inkoop. Momenteel wordt er zelfs nagedacht over gezamenlijke energieopwekking. 

Ondernemend Lemelerveld

Edwin en Rudie benadrukken het nog maar even: Lemelerveld telt relatief veel bedrijven. Het dorp voorziet binnen de gemeente Dalfsen in 20 procent van de werkgelegenheid, terwijl het ‘maar’ 12 procent van de inwoners van de gemeente huisvest. “Als we dat vergelijken met de buurtdorpen scoren we goed”, vertellen de twee. Het heeft volgens hen alles te maken met het gegeven dat het dorp tot in 1997 onder vier gemeenten viel. “Als er zaken gerealiseerd moesten worden, moest de bevolking altijd in gesprek met de gemeenten Dalfsen, Ommen, Raalte en Heino. Hierdoor was er bepaald geen sprake van snelle besluitvorming. Maar hierdoor heeft het dorp ook geleerd dat het zelf op de barricaden moet springen om zaken gedaan te krijgen. De ondernemersgeest zit hier daardoor bij iedereen in het bloed.”

Naar boven