• 10-suikerfabriek
  • 11-epdm-lastafel
  • 12-kleuren
  • 13-delaval

‘Staal heeft Lemelerveld gemaakt tot wat het is’

Of we hem als een echte Willie Wortel mogen omschrijven? Wim Spijkerman (67) uit Lemelerveld lacht. “Nou, zo hebben ze me in het verleden wel eens genoemd.” Op dit moment werkt hij hard aan de realisatie van het nieuwe kunstwerk voor Lemelerveld dat op donderdag 22 maart onthuld zal worden op het Kroonplein. Het wordt een constructie van roestvrij staal.

Het is niet de eerste keer dat Spijkerman een cadeautje voor de gemeenschap maakt. Ook het Landmark dat het viergemeentepunt in Lemelerveld markeert, is van zijn hand. Want geef Wim een stuk metaal en dan blijkt ie gouden handjes te hebben. 42 haar heeft hij voor de NIJL gewerkt. Als chef-monteur binnen de buitendienst reisde hij de hele wereld over. Toen dat een te zware wissel begon te trekken op zijn privéleven stapte hij over naar de binnendienst, waar hij zich bezig hield met innovatie en ontwikkeling. “Wat we verzonnen, maakten we ook”, vertelt hij. “Er hangt in de hal van de NIJL nog een groot kraansysteem. Helemaal zelf ontwikkeld en gemaakt.” Na zijn pensioen begon ie voor zichzelf met het bedrijf WSP Mechanica. Na een hersenbloeding besloot hij echter om het wat rustiger aan te gaan doen. Maar een beetje een uitvinder is hij altijd gebleven. “Ik probeer van alles uit. Hoe kun je het maximale uit een windmolen halen? Op dit moment zijn het nog ondingen. Maar hoe kom je nou aan 100 procent rendement? In theorie moet het achter de propellerbladen windstil zijn. Ik vind het leuk om daar mee aan de slag te gaan en er flink op te ‘prakkiseren’. Dan teken ik het uit en maak ik een miniatuur. Heerlijk ‘knooien’ en doen!” 

Bij zijn voormalige werkgever beschikt hij over een eigen werkruimte voor de realisatie van het kunstwerk. Daar is hij nu meerdere dagdelen per week aan het lassen. Via Gerard Harmsen kreeg hij het verzoek om het kunstwerk te maken. Spijkerman ontwierp de constructie zelf. Wat het kunstwerk gaat uitbeelden, mag hij niet vertellen. “Maar het heeft alles te maken met de geschiedenis van Lemelerveld en het getal drie komt telkens weer terug”, verklapt hij alvast. “Drie staat in mijn beleving voor alles wat Lemelerveld maakt tot het is, de mensen, de bedrijven en de rest.” Tijdens het gesprek met Spijkerman komt ook het geloof verschillende keren ter sprake. Niet het religieuze ‘geloven’, maar geloven als in vertrouwen hebben in eigen kunnen. “Als je wat gelooft, maar er niks mee doet, gebeurt er niks. Maar als je er met elkaar achterstaat en de schouders eronder zet, kan er van alles. En dat is Lemelerveld. Het dorp is groot geworden door de inspanningen van iedereen.”

De keuze voor RVS, oftewel roestvrij staal, is bewust gemaakt. “Voordat de Suikerbietenfabriek hier kwam, was er niks. Alleen maar boerengebied. Toen de suikerbietenfabriek wegging, kreeg Lemelerveld er de Nijl voor terug. Staal heeft Lemelerveld helpen opbouwen en het dorp bekend gemaakt!”

De open bedrijvendagen worden donderdag 22 maart om 19.15 uur officieel geopend met de onthulling van het kunstwerk op het Kroonplein.

Naar boven